2011'de 25 ilde toprak işlemesiz tarım yapılacak

2011'de 25 ilde toprak işlemesiz tarım yapılacak

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması projesi doğrultusunda kapsamdaki il sayısının 2011'de 25'e çıkarılacağını belirterek, "toprak işlemesiz tarım" yapılacağını açıkladı. Bakan Eker, söz konusu proje ile anıza d

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan'ın soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, tarımsal faaliyetlerin uygulanmasında yapılan hatalar nedeniyle bozulan, erozyona maruz kalan, su ve çevre kirliliği oluşan alanların korunması amacıyla ÇATAK projesinin yürütüldüğünü söyledi. Bakan Eker, 2010 yılında 19 ilin proje kapsamına alındığını belirterek, "2011 yılında proje uygulamalarının toplam 25 ile çıkarılması planlanmaktadır" dedi.


Toprak işlemesiz tarım yapılacak

İki kategoride uygulanan ÇATAK projesine "toprak işlemesiz tarım"ın dahil edildiğine dikkat çeken Tarım Bakanı, anız yangınlarını önlemek, toprağın yapısını iyileştirmek, üretim maliyetlerini düşürmek, çevre dostu üretim modeli geliştirmek ve işletmelerin rekabet gücünün artırılmasının amaçlandığını söyledi.

Toprak işlemesiz tarım ile anıza doğrudan ekimin yapılması, toprak kalitesinin arttırılması, minimum veya sıfır toprak işlemesi ile çevreye duyarlı üretim yapılmasının sağlanacağına dikkat çeken Bakan Eker, şöyle dedi:

"Tahıl-nadas sistemi sulama yapılmayan alanlarda ve yıllık yağışın 400 mm'nin altında olan yörelerde uygulanır. Bu yörelerde yağış her yıl ürün almaya yetmemekte ve ayrıca yıldan yıla da azalıp çoğalmaktadır. Bu nedenlerle sulanmayan alanlarla karlı bir şekilde üst üste buğday tarım yapılamamaktadır. Nadas döneminde anız bozma ve yaz toprak işlemeleriyle hem tohum yatağı hazırlanmakta hem de toprakta nem biriktirilerek ertesi yıl bitki tarafından kullanılmaktadır."
CUMHURİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.