2006 Md. Yrd. UNUTULUYOR MU

2006 Md. Yrd. UNUTULUYOR MU

2006 Yılı Müdür Yardımcılığı Sınavı sonuçlarına göre yapılan 2009 atamalarının iptali konusu çözüm bekliyor

Bakanlık tarafından yeni uygulamaya konulan yönetmelik gereği yapılan Eğitim Kurumları Müdür ve Müdür Yardımcılığı Sınavlarında başarılı olan yönetici adayları, Ocak 2010'da Personel Genel Müdürlüğü'nce yayınlanan atama takvimi doğrultusunda başvuru ve atanmayı beklerken, geçen yıl ataması yapılan müdür yardımcılığı atamalarının (2009) iptali kararı ile tam bir şok yaşamıştı.

Ankara'nın 2008 yılında yapmış olduğu yanlış bir atama çalışmasının kurbanı olan 2006 Müdür Yardımcılığı Sınavı sonucunda başarılı olan eğitimciler, iptalin duyurulduğu günün üzerinden 15 gün geçmesine rağmen hala bir sonuç alınamaması karşısında şakınlık yaşıyorlar.

İlk günlerde yaşanan ve kafaları karıştıran gelişmeleri kısaca özetledikten sonra, şimdi ne yapılabilir? sorusunun cevabını arayalım.

Ankara'da 2009 iptalleri ilk duyurulduğunda, 2005 ve 2006 Müdür Yardımcılığı Sınavı sonuçlarına göre yapılan atamaların iptal edildiği duyuruldu.

Bir kaç gün içerisinde iptallerin yalnızca 2006 sınavı sonucuna göre yapılan atamaları kapsadığı ifade edildi.

Ankara MEM'in dava sonucunu temyize götüreceği açıklandı.

İptal nedeniyle mevcut müdürlük başvurularının askıya alınabileceği söylendi ve bir hafta kadar herhangi bir açıklama yapılmadı. Tabii resmi ağızlar sustukça, kamuoyunun bu konudaki merakı ancak bir kaç bilgi kırıntısı ile giderilmeye çalışıldı.

Müdürlük sonuçları 4 Şubat 2010'da ilan edildi. 

Davayı açan kişinin, müdürlük sınavını kazanarak Çankaya'da seçkin bir okula atandığı öğrenildi ve "Acaba davadan vazgeçer mi?" beklentileri doğdu.

Ankara MEM'den resmi bir açıklama olmamakla beraber, sendikların yaptığı görüşmelerden bazı bilgi kırıntıları kamoyu ile paylaşıldı. Bu haberlere göre, iptaller 2006 sınavı sonucuna göre atamaları kapsıyor ve uygulama aşamasında bir süre bekletilecek. Yani herkes görevine devam edecek.

İptal kararı üzerinden 15 gün geçmesine rağmen, bir kaç küçük ve yüzeysel çıkışlar istisna tutulursa, sendikalar bu konuda sessizliğini korumaya devam ediyor.

ŞİMDİ GELİNEN NOKTA:

1. Ankara MEM tarafından iptal kararnamalerinin hazırlandığı ve kısa süre içerisinde ilgili müdür yardımcılarının ilişiklerinin kesilerek önceki görev yerlerine iade edilecekleri bilgisi alınmıştır. Eğer bu uygulanırsa, binlerce ailede tam bir "kıyım" yaşayacaktır. En iyi durumda aynı okula öğretmen olarak geri dönecek olan yöneticinin durumunu tahmin edebiliyor musunuz? Ya da başka okula dönecek yönetici ne yapacak? Hangi sınıfı ve dersleri alacak? Onun yerine gelen öğretmenler ne yapacak? Peki farklı bölgelerde, farklı ilçelerde görev yapacak olanlar, evlerini-barklarını, çocuklarının okullarını değiştiren yöneticilerin durumu ne olacak?  

2. Mağdur yöneticilerin pek çoğunun dava dilekçesini hazırladıkları, hukuki boyutu ile ilgili gerekli hazırlıkları tamamladıkları bilinmektedir.

3. İptale gerekçe olan başvuruyu yapan kişi ile görüşülmeye çalışılmakta, ama her nedense şu ana kadar bu konuda herhangi bir mesafe alınmamaktadır. Alınan bilgilere göre söz konusu dava sahibinin müdür olarak atanması, bu konudaki umutları güçlendirmektedir. Bu durum kamuoyunca "Artık bu davaya gerekçe göstrecek bir konu kalmamıştır. Bu şahıs binlerce kişiyi mağdur edecek bu davanın takipçisi olmayacaktır" şeklinde yorumlanmaktadır.

4. Sendikaların bu konuda yeterli çaba göstermedikleri genel bir kanaat şeklinde ortaya çıkmaktadır.

5. 9 Şubat 2010'da alınan bilgiye göre (nedense bu tür bilgiler kamuoyu ile geç paylaşılıyor) Bakanlık Müdür Başyardımcılığı atamalarını (Kılavuza sonradan ilave ettiği tepkiler çeken ilavelere göre neredeyse kimsenin başvuru yapamayacağından) Mayıs-Haziran aylarına bırakmıştır.

6. Bakanlık kılavuzuna göre Müdür Yardımcılığı ilan ve başvuruları 22 Şubat 2010 tarihinde başlayacağından, Ankara MEM 2009 iptalleri konusunu bu tarihe kadar çözüme kavuşturmalıdır. Tabii ki çözümden kastımız, iptalleri uygulamaya koyup tüm müdür yardımcılıklarını boş ilan etmek değil.

Bu konuda kimsenin mağdur olmayacağı çözümler getirilebilir.

1. Dava sahibi ile üst düzey bir görüşme yapılarak konu çözümlenebilir. (Vali, Milli Eğitim Müdürü, Sendika Başkanları vb.)

2. İptal davasına karşı temyiz süreci başlatılmıştır. Ayrıca bireysel davalar süreci de önümüzdeki günlerde başlatılacaktır. Bu süreç mümkün olduğunca hızlandırılmalı, sonuç alınana kadar (olumlu-olumsuz) Ankara'da yeni bir Müdür Yardımcılığı atamaları ve yer değişikliği yapılmamalıdır. Çünkü, genel kanaat ve hukuk normları gösteriyor ki, bu mağdur yöneticiler iptal sonucu kaybettikleri haklarını tekrar kazanacaklardır. Yöneticiler görev yaptıkları okullarda görevlerine devam etmelidirler. Bu süreç tamamlandıktan sonra Müdür Yardcılığı atamaları ve sonrasında yer değişikliği yapılmalıdır.

Buradan yetkililere sesleniyoruz!

Henüz bu "kıyımlar" yaşanmadan, mağdur yöneticilere yeni mağdurlar eklenmeden lütfen oturduğunuz koltuklardan şöyle bir doğrulun ve etrafınıza bakın. Yukarıda ifade etmeye çalıştığımız (tabii ki siz değerli yöneticilerimizin daha iyi çözümler getireceğinden şüphemiz yok!) bu sorunu çözünüz...

Mehmet SAYGIN

Eğitim Yöneticisi

Www.TurkiyeEgitim.Com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum