20 milyon e-kitap Türkiye'de üretilecek

20 milyon e-kitap Türkiye'de üretilecek

AK Parti Hükümetinin en önemli seçim vaatlerinden olan e-kitap projesi, Türkiye'de üretimle hayata geçecek. Yaklaşık 20 milyon tablet kitap almayı planlayan kamu, firmaları tablet kitapların yurtiçinde üretilmesi için teşvik edecek. Ayrıca 15 milyarlık il

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hükümet programında yer alan FATİH Projesi kapsamında ilköğretimdeki her öğrenciye e-kitap dağıtılacağını anımsattı. Bunun 4 yıl içinde ilave 20 milyon adet tablet kitap pazarı anlamına geldiğini vurguladı. Kamunun satın alma gücünün önemine işaret eden Ergün, önümüzdeki dönemde bu gücü kullanarak Türkiye’nin teknoloji üretimini artıracaklarını anlattı.

Bir grup gazeteciye yeni dönem hedeflerini anlatan Bakan Ergün, her sınıfa bilgisayar kampanyasında ‘yerli üretimi’ yapamadıklarını ancak e-kitapta bunu sağlayacaklarını söyledi. Türkiye’de e-kitap üretebilecek kapasitede 8-10 firma bulunduğunu belirten Ergün, yabancı firmaların da Türkiye’de ‘üretme şartıyla’ kamu alımlarına girebileceklerini ifade etti.

Piyasada çok farklı fiyatları bulunan tablet kitapların en düşüğü 250 liradan satılıyor. Kamunun 20 milyon adet kitabı yurtiçinde ürettirmeyi başarması, ilave istihdam ve 5 milyarlık kaynağın yurtiçinde kalması anlamına geliyor.

 

İLAÇTA PAZARLIK BAŞLAYACAK

Yıllık ortalama 15 milyar liralık ilaç alımı yapan kamu, bu alanda da ‘yerli üretim’ şartı koyacak. Ergün, “İlacın neredeyse tek alıcısı Sosyal Güvenlik Kurumu. Bu gücümüzü kullanarak bazı ilaçların Türkiye’de üretilmesi için firmalarla pazarlık yapacağız” dedi.

PETROLÜMÜZ YOK BEYNİMİZ VAR

Türkiye’nin rekabet edebileceği ne petrol, ne gaz, ne de ucuz işgücü olduğunu vurgulayan Ergün, “Rekabet gücünü buralarda ararsak yanlış yaparız. Bizim anahtarımız aklımız ve zekamız. Kol gücüne değil, kafa gücüne bakacağız” dedi. Yeni dönemde desteklerin bu alanlarda yoğunlaşacağını belirtti.

İSİM YOK TARİFİ VAR

Bakan yardımcısının kim olacağı sorusuna Ergün, akademik kariyer sahibi, özel sektörü tanıyan, hem bilim hem sivil toplum örgütleriyle ilişkilerinin ve yabancı dilinin iyi olması gerektiğini anlattı. Hem bakan yardımcısının hem de müsteşarın bir hafta on gün içinde atanacağını ifade etti.  

Teknolojiyle aranız nasıl sorusuna ise Bakan Ergün, “Ipad’i de Iphone’u da kullanırım. Teknolojiyle aram kötü değildir. Ama twittera girmem. Twitter işi gücü olmayanın uğraşı. Başbakan seçim öncesindeki son grup toplantısında; ‘ben twitır mivitır anlamam; memleketlerinize gideceksiniz, seçmenle sarılıp vatandaşın kokusunu içinize çekeceksiniz’ demişti” yanıtını verdi. 

KAMYONCULAR TREN ALACAK

Türkiye’nin 1 trilyon dolarlık dış ticaret hacmine ulaştığında çok şeyin değişeceğini anlatan Ergün,  bu büyüklükteki mal ticaretinin geleneksel kamyonlarla taşınamayacağını vurguladı. Ergün,  “Kamyonculara da söyledim, daha büyük nakliye araçlarına, tırlara ihtiyaç olacak. Hatta kamyoncuların kooperatif kurup tren işine girmesi gerekecek. Raylar bizim, trenler ve vagonlar kamyoncuların olacak” dedi.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.