2 bin öğretmen çocuğunun bursu iptal

2 bin öğretmen çocuğunun bursu iptal

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman'ın soru önergesine verdiği yanıt, bakanlığın 2010 yılında 2 bin 16 öğretmen çocuğunun bursunu iptal ettiğini ortaya koydu.

 

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman’ın öğretmen çocuklarının burslarına ilişkin soru önergesini yanıtladı.

Büyükataman, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 12 Kasım 2010 yılı burs kazanan öğrencilerin maddi durumlarının araştırılması hakkında tüm valiliklere yazı gönderildiğini belirterek, “Yazıda özellikleöğretmen çocuklarının kişi başına düşen yıllık gelir hesabında yanlışlıklar yapıldığı ve fert başına düşen yıllık gelirlerin düşük gösterilerek bursluluk sınavına öğrencilerin girdiği ve başarılı olduğu belirtilmiştir. Bu durumda bulunan öğrencilerin maddi durumlarının araştırılarak gerekirse kazandıkları bursların iptal edilmesi de aynı yazıda belirtilmiştir. Özellikle öğretmen çocuklarının yıllık gelirlerinin doğru hesaplanmadığı vurgulanarak öğretmenlerimizin ek ders gelirleri kastedilmiştir. Ancak ek ders ücretleri sabit gelirler değildir ve yaz aylarında zaten alınmamaktadır. Sürekli değişkenlik gösteren bu gelirlerin bursluluk sınavına girecek olan öğrenciler açısından hesaplanması gerektiğine dair de herhangi bir düzenleme mevcut değildir” dedi. Büyükataman, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu’ya kaç öğretmen çocuğunun bursunun iptal edildiğini sordu.

-2 BİN 16 ÇOCUĞUN BURSU İPTAL EDİLDİ-

Bakan Çubukçu ise 2010 yılında, önergeye konu olan nedenle 2 bin 16 öğretmen çocuğunun bursunun iptal edildiğini bildirdi. Çubukçu’nun verdiği bilgiler ise 2009 ve 2010 yıllarında, yüzde 25 kontenjan uygulanan 2006, 2007 ve 2008 yıllarına oranla, burslu okuyan öğretmen çocuğu sayısında düşüş olduğunu gösterdi. Buna göre 2006 yılında 10 bin, 1007 yılında 9 bin 614, 2008 yılında 12 bin 6563 öğretmen çocuğu burs kazandı. 2009 yılında öğretmen çocuklarına ayrılan yüzde 15 kontenjan nedeniyle 6 bin 694 öğretmen çocuğu burs kazandı. 2010 yılında ise bu rakam 6 bin 834’e düştü.

-"EK DERS YILLIK GELİRLERİN İÇİNDE"-

Bakan Çubukçu, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliği hükümlerine göre, bursluluk için, sınava başvuru sırasında ailenin bir önceki yıla ilişkin kesinleşmiş gelirlerinin esas alındığını, bu nedenle öğretmenlerin ek ders ücretlerinin aile geliri hesaplanmasında kullanılmamasının mümkün olmadığını söyledi. Çubukçu “Yönetmelik gereği bir önceki yılın tüm gelirleri (maaş, ek ders ücreti, kira, icar vb) hesaba katılmaktadır. Mevcut durumun değiştirilmesine yönelik bir çalışma bulunmamaktadır” dedi

haber 7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.