1923'teki kadar büyük düşünmek zorundayız

1923'teki kadar büyük düşünmek zorundayız

Hükümetin 'Milli Birlik ve Kardeşlik' projesi adını verdiği 'demokratik açılım'ın genel görüşmeleri dün Meclis'te başladı.

 

Bütün parti liderlerinin konuştuğu Genel Kurul'da, en son kürsüye çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti, 29 Ekim 1923'te ne kadar büyük düşündüyse, bugün de o kadar büyük düşünmek durumundadır." dedi. 'Demokratik açılım'dan muratlarının sorunlarını minimize eden bir Türkiye olduğunu söyleyen Erdoğan, "Dünya değişirken, Türkiye var olmayan yeni tehditler, yeni korkular ve yeni düşmanlarla yola devam edemez." ifadelerini kullandı.

Açılımın içeriğini, ilk konuşmayı yapan İçişleri Bakanı Beşir Atalay açıkladı. "Demokratik açılımın sloganı herkes için daha fazla özgürlüktür." diyen Atalay, sürece ilişkin 8 madde sıraladı. İnsan haklarını korumaya yönelik yeni denetim mekanizmaları kurulacağını söyledi. Yapılacak değişiklikleri ve yasal düzenlemeleri anlattı. DTP lideri Ahmet Türk, Kürtlerin ayrı bir devlet talebi olmadığının altını çizerek, "Hiç kimsenin bayrakla, sınırlarla bir sorunu yoktur. Ülkenin ortak dili Türçedir." dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise açılıma yönelik sert eleştirilerini Meclis kürsüsünden de sürdürdü. "Bu oyunun içinde olmayacağız, önlemek için de elimizden geleni yapacağız." açıklamasını yaptı. CHP lideri Deniz Baykal, hiçbir ülkenin terörü muhatap kabul ederek sorunlarını çözmediğini belirterek, hükümetin yanlış bir yol izlediğini savundu. Baykal konuşmasında, 1991 yılında 38 arkadaşıyla Kürtçenin önündeki engellerin kaldırılması için Meclis'te kanun teklifi verdiklerini de hatırlattı.

Türkiye 1923'teki kadar büyük düşünmek durumundadır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'te 'demokratik açılım'ı anlatırken, "Türkiye Cumhuriyeti, 29 Ekim 1923'te ne kadar büyük düşündüyse, bugün de o kadar büyük düşünmek durumundadır." dedi. Açılımla ilgili TBMM'deki genel görüşmede, hükümet adına eleştirileri cevaplayan Erdoğan, "Bu devlete ve bu millete büyük düşünmek yakışır. Bizler, küçük meselelere takılıp kalamayız. Biz, millet olarak, devlet olarak, tarih boyunca her zaman büyük düşündük, büyük adımlar attık ve büyük ideallerin peşinden koştuk. Bugün de aynı ruh ve aynı heyecanla büyük düşünmek ve büyük hedeflere doğru kararlı adımlarla ilerlemek, bizim ve tabii ki bu yüce Meclis'in asli vazifesidir." diye konuştu.

Atatürk'ün meselelere dar kalıplarla yaklaşmadığını savunan Erdoğan, "Yurtta sulhu tesis edemeyenler cihanda sulhu tesis edebilir mi? " sorusunu yöneltti. Yıllardır hayalî tehditlerle ülkenin meşgul edildiğini belirten Erdoğan, dünya değişirken, Türkiye'nin var olmayan yeni tehditler, yeni korkular ve yeni düşmanlarla yola devam edemeyeceğinin altını çizdi.

Başbakan Erdoğan, demokratik açılımı, gerekçesini ve hedeflerini anlatırken "Gün hamaset dolu, tahrik dolu nutuklar atma günü değil, ölümlere çare bulma günüdür." dedi. Bugünün yeni bir gün olduğunu ve Türkiye için bir milat kabul edilmesini isteyen Erdoğan, "Biz birlikte Türkiye'yiz." mesajı verdi.

Sorunun 25 yıl görmezden gelindiğini anlatan Erdoğan, CHP'lilerin sataşmaları üzerine Genel Başkan Deniz Baykal'a "Edep adaptan uzak hareket ediyorlar, lütfen grubunuza hakim olun." diye seslendi. CHP'li Onur Öymen'in Dersim olayları hakkında sözleriyle ilgili de "Dersim'de olanları savunanları insanlık noktasında nasibini almamış olarak değerlendiriyorum." ifadesini kullandı.

Başbakan, Meclis balkonunda yapılan protestolara da değindi. İsim vermeden, eylemcilerin CHP'li Canan Arıtman tarafından davet edilmesini eleştirdi ve "İzleyici tribünlerine eli tutularak getirilenler olursa bunlar, bu Meclis'in asaletiyle bağdaşmaz." tepkisini gösterdi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=915679&title=1923teki-kadar-buyuk-dusunmek-zorundayiz&haberSayfa=0

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.