19 Mayıs kutlamaları tartışması... Kim ne diyor?

19 Mayıs kutlamaları tartışması... Kim ne diyor?

MEB'in, 19 Mayıs kutlamalarının Ankara dışındaki illerde sadece okullarda kutlanmasına karar vermesi sendikaların tepkisine neden oldu. Twitter'da da 19 Mayıs'ıma Dokunma kampanyası başlatıldı. MEB'in kararına destek veren de var, karşı çıkan da.

Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü, 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazı ile 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde, yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelikte gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesini, kutlamaların sadece okullarda yapılmasını istedi. Bu karar sendikaların tepkisine neden oldu. Twitter'da da '19 Mayıs'ıma Dokunma' kampanyası başlatıldı. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, kararın Ulusal Bayramlar Genelgesi'ne uygun olmadığını belirtti.

 

Genelge, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından basınla da paylaşıldı. Genelgede kararın gerekçesi ise şöyle açıklandı: "Kutlama törenlerini hazırlık döneminin mevsim olarak soğuk bir zamana denk gelmesi nedeniyle sağlık sorunlarına yol açmasına, çalışma süresinin uzun olması sebebiyle öğrencilerin derslere ilgisinin azalmasına, motivasyonlarının düşmesine, gönüllü olmayan öğrenci velilerinin okullarla olan ilişkilerinin bozulmasına sebep olduğu yönünde duyumlan alımmaktadır. Ayrıca kutlamaların Kanun ve Yönetmelikte olmayan bazı içeriklerle gerçekleştirildiği de görülmektedir. Bu nedenle Başkent dışındaki il ve ilçelerimizde Yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelik arz eden gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesi, bu kapsamda il ve ilçe kutlama komiteleri tarafından gerekli tedbirler alınarak, çalışmalarını anılan Yönetmelik hükümleri uyarınca yürütülmesi hususunda..."

 

Toplum dinsel referanslar üzerinden şekillendiriliyor

Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız: Siyasal iktidar bize göre toplumu dinsel referanslar üzerinden şekillendirmeye çalışıyor. Attığı adımlarda bunu görüyoruz. Bu uygulamada da sahiden öğrencilerin eğitim öğretim kayıplarının gözetildiğini düşünmekte zorluk çekiyoruz. Önce katsayılar kaldırıldı üniversite sistemi içinde, türbanla ilgili adım atıldı, 4+4 diye ifade edilen eğitim sürecinin sözde arttırılması tartışılarak, imam hatiplerin önü açılmaya çalışılıyor. Tam bunların konuşulduğu noktada Diyanet'in ilköğretim ve lise öğrencilerine yönelik umre ziyaretini organize ettiği koşullar düşünüldüğünde, bu genelde anlaşılabilir bir yerde duruyor. AKP, Cumhuriyet değerleriyle çatışma içindedir. Kutlu Doğum Haftaları ile ilgili kutlamalarda da öğrencilerin ciddi kayıpları oluyor ama 19 Mayıs gibi önemli bir adıma dair nasılsa eğitim öğretime dair kaygılar ortaya çıkıyor.

 

Böyle bir talimat gönderme yetkileri yok

 Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Bu genelgeyi çıkaranların Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve Gençlik ve Spor Bayramı Genelgesi'nden haber olmadığı belli. Genelge eğer müsteşar tarafından imzalandıysa hatta Bakan bu talimattan haberdar ise bir dakika daha görevde bulunmamaları lazım. Çünkü, bu talimat 19 Mayıs kutlama törenlerinin kutlanmaması, anlamına gelen açık bir talimattır. Böyle bir talimat gönderme yetkileri de yok. Bahsettiğim 2595 sayılı, Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan (Nisan 2007 tarihli), bu kutalamaların yapılacağına dair bir Kutlama Komitasi kurulması ve bunların hangi etkinliklerle bayram kutlaması yapılacağına karar vermesine dair bir yönergedir. Bu yönerge bayram kutlamalarının nerede yapılacağına da komitenin karar vermesi gerektiğini belirtiyor. Kutlama alanları arasında stadyum ve hipodrom gibi yerler olabilir, buna komitenin karar vermesi isteniyor. Bayram kutlamalarında, kurum kuruluş, halkın, yerel yönetimlerin katılımını sağlamak için gerekli tedbirleri almak komitenin görevleri arasında. "Eğitici, ilgi çekici ve eğlendirici özellikte olmasına özen gösterilecektir" deniliyor yönergede. Öğrencilerin araçları ve kıyafetleri için kullanılacak müzikler hakkında görüş birliği de komitenin görevleri. Ben bunu düşmanca bir tutum olarak değerlendiriyorum milli bayramlara ve Cumhuriyet'in temel değerlerine yönelik.

 

Bakan'a istifa çağrısı

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir: Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde, öğrencilerimizin Atatürk’e duydukları büyük sevgi, bağlılık ve özlemi yansıtan kutlama ritüelleri yasaklanmıştır. Oysa Bakanlığın atıf yaptığı Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği'nin 1. Maddesinde "Bayramların anlam ve önemine uygun olarak coşku ile kutlanmasını sağlamak ve böylece Büyük Önder Atatürk'e ve ilkelerine bağlılığı geliştirmek ve ulusal birliği pekiştirmek" amacıyla çıkarıldığı açıkça ortaya konulmuştur. Kanuna uygun olarak çıkarılan bu yönetmelik, ulusal bayramlarda ulusal coşkuyu ortaya koyacak 'gösteri, temsil, bale' gibi etkinliklerin yapılmasını zorunlu kılıyor. Bu aşamada Eğitim-İş olarak Ömer Dinçer'e bir çağrımız var: "Sayın Ömer Dinçer!!! Oturmuş olduğunuz o bakanlık  koltuğunu lütfen terk ediniz. Buna razı olmuyorsanız biraz daha cesur davranarak o koltuğun arkasında asılı duran Atatürk resmini lütfen kaldırınız. Kaldırın ki milyonlar, emanet koltuklarda oturan yöneticilerin kime ve neye hizmet ettiğini görsünler."

Üniversiteliler kutlasın

Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu: 19 Mayıs'ın alanlardan, stadyumlardan okullara çekilmesini doğru bir karar olarak değerlendiriyoruz. Zaten şu anda 29 Ekim ve 23 Nisan'ı  okullarda yapıyoruz. Kaldı ki okullarda bununla ilgili sorunlar var. Şubat tatilinin hemen arkasından törene hazırlanmak için uzun bir mesai harcıyor, dersleri aksatıyorlar. Son derece sağlıksız bir eğitim dönemi başlıyor. Ayrıca biz gençlik bayramı diyoruz ama, biliyorsunuz 18 yaşın altındakiler çocuk, 18-30 yaş arası genç kabul ediliyor. Ama biz bu bayramları çocuklara kutlatıyoruz. Burada gençlerin bu kutlamalara katılması gerekiyor, üniversiteler katılmalı. Spor kulüpleri katılmalı. Ayrıca burada Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın artık devreye girip bu konuyu MEB'in alanından çıkarması gerekiyor bence.

Twitter'da yapılan yorumlardan bazıları şöyle:

- "19 Mayıs'ıma Dokunma diyenler boş verin artık. Andımıza da dokunun"

 - "Cumhuriyet'in getirdiği yeniliklerin aşama aşama daraltılması ve milli çoşkunun unutturulmaya yönelik çabası"

 - "İstediğiniz kadar yasaklayın Atatürk'ü anmak için sizden izin isteyen kim"

 - "Statlardaki kutlamalar revize edilmeliydi toptan kaldırmak yerine. Gençlere sorulmalı, farklı organizasyonlar yapılmalıydı"

Öğrenci ve ailelere yük getirmeyelim dedik

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik de genelge hakkında açıklama yaparak, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarına ilişkin genelgenin kutlamaların eğitim öğretimin aksatılmaması amacıyla illere  gönderildiğini söyledi. Çelik, “Genelgemizde 'Kanun ve yönetmeliklerde öngörülenlerin dışında ilave, geleneksel ya da adet haline getirilmiş uygulamalarla hem öğrencilere hem  vatandaşlara ilave yük ya da sıkıntı getirmeyelim' dedik" diye konuştu. Öğrencilerin katılımına ilişkin her hangi bir kısıtlama getirmediklerini söyleyen Çelik şöyle devam etti: "Günün anlam ve önemine uygun kutlamaların okullarımızda  öğrencilerimizin katılımı ile icra edilmesine devam edilmesini istiyoruz. Sadece kanun ve yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelik arz eden gösteri ve fon çalışması gibi etkinliklere yer vermeyin diyoruz."
 

hurriyetegitim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum