'150 bin kadın şiddet görüyor'

'150 bin kadın şiddet görüyor'

ABD'nin 2010 yılı İnsan Hakları Raporu'nda, Türk kadının içinde bulunduğu durum ön plana çıkarken, AKP iktidarının cinayet ve saldırıları yasal olarak önleyemediği vurgulandı. Toplumsal ayırımcılığın yaygın olduğuna dikkat çekilen raporda, 150 binden fazl

Türkiye’de ırk, cinsiyet, din ve sosyal statüye dayalı ayrımcılığın yasak olmasına karşın yasaların uygulanmadığının yer aldığı İnsan Hakları Raporu, önceki gün açıklandı. İktidarı özellikle kadınları korumada etkili olamadığının belirtildiği raporda kadın “kurban” olarak tanımlanıyor. Raporda, kırsal kesimlerde utanç veya misilleme nedeniyle tecavüz ve saldırıların günlerce saklandığına işaret edilirken, saldırganların cezalandırılmasının engellendiği de vurgulandı. Türkiye’de birçok tecavüz olayının kapalı kapılar ardında kaldığına dikkat çekilen raporda öne çıkan bölümler şöyle:

- Sivil toplum kuruluşlarına göre 2001 - 2005 yılları arasında 150 binden fazla kadın, aile içi şiddete maruz kaldı. Son dönemde daha da arttı. Hükümet yasaları uygulamıyor.

- Hükümetin çağrı hattını 8 bin 704 kadın, bin 658 çocuk, 5 bin 807 engelli 512 yaşlı aradı.

-  Yönetmelik 50 binden fazla nüfusu olan bir bölgede kadın sığınma evleri zorunlu kılıyor. Gözlemciler barınakların yetersiz sayıda ya da hiç olmadığını kaydediyor.

- Namus cinayetleri, Güneydoğu ve büyük kentlere göç eden doğulu muhafazakâr aileler tarafından işleniyor. Bu suçlar için ceza indirimi nedeniyle çocuklar seçiliyor. Bazen aileler kızlarını intihara zorluyor.

- Yasaya göre, kadınların erkeklerle aynı haklara sahip ancak, toplumsal ve resmi ayrımcılık yaygın.

- Kadın istihdamda ayrımcılıkla karşı karşıya kalınırken, üst düzey pozisyonlarda erkekler daha fazla çalışıyor. Kadın istihdamı ve siyasi katılım düzeyleri düşük.

- Kadınlar tarım, restorant, perakende ve otel sektörlerinde ücretsiz aile iş gücü olarak çalışıyor.

Çocuk gelinler de raporda

Raporda çocuk haklarıyla ilgili de dikkat çeken bölümler yer alıyor. Erkek çocuklarının namus cinayetlerinden kullanıldığının belirtildiği raporda, çocuk gelinlere dikkat çekildi. Şanlıurfa’da 13 yaşındaki bir kız ile evlenen 22 yaşındaki erkeğin gözaltına alındığının belirtildiği raporda, çocukların ticari cinsel sömürüye maruz kaldığı da vurgulandı

cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.