120 bin işsize ağaç dikim işi
Seçime iki ay kala emekliler için yeni bir paket gündeme getiren hükümet, dün de üretim paketi açıkladı.
Toplam 2.8 milyar TL’lik paketin en önemli ayağını 120 bin kişiye geçici iş verilmesi oluşturuyor. Yatırım ve istihdam teşviklerinin arttırılarak sürdürülmesi de paketin önemli düzenlemeleri arasında bulunuyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonomi bakanlarıyla birlikte açıkladığı paketin emeklilere yapılan zamla birlikte değerlendirildiğinde 7.5 milyar TL’lik bir maliyetinin olacağını söyledi.
İşbaşı eğitim programlarında 6 ay süreyle çalışacak kursiyerlere İŞKUR asgari ücret ödeyecek. İşverenin kursiyerler için yaptığı harcamalar vergiden düşülebilecek. Kursiyerler süreç sonunda aynı işkolunda işe alınırsa imalat sektöründe 42, diğer sektörlerde 30 ay boyunca SGK işveren primlerini İŞKUR ödeyecek. 2015 Temmuz ayına kadar işbaşı eğitimine başlanmış olunursa, ilave 6 ay daha teşvik verilecek.
Toplum yararına çalışma kapsamında ilave 120 bin kişi daha işe alınacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ilk olarak 2008 yılında uygulamaya giren toplum yararına çalışmayla işe alınacak olanların ağaç dikimi ve çevre işlerini yapacağını açıkladı. Toplam maliyeti 1 milyar TL olacak düzenlemenin kaynağı İşsizlik Sigortası Fonu olacak.
İlerİ teknoloji sınıfında yer alan yatırımlar öncelikli yatırım olacak ve 5. bölge teşviklerinden yararlanacak. Ayrıca yıl sonuna kadar başlayan yatırımlar için daha yüksek oran ve sürelerde vergi indirimi ve sigorta primi desteği uygulanacak.
Yatırım döneminde yatırımcının yararlanabileceği vergi indirimleri daha yüksek olacak. Örneğin dördüncü bölgede 5 milyon TL’lik bir yatırım için şu anda yatırım döneminde 450 bin TL’lik, işletme döneminde 1 milyon 50 bin TL’lik vergi indirimi uygulanıyor. Yeni dönemde ise bu rakamlar yatırım döneminde 975 bin TL, işletme döneminde 525 bin TL olacak. Böylece yatırım döneminde kullanılabilecek vergi indirim oranı yüzde 65’e kadar çıkacak.
Nakdi sermaye artırımı yapan şirketler artırılan sermayenin belli bir kısmını her yıl Kurumlar Vergisi’nden indirebilecek. Böylece şirketlerin borç yerine öz kaynak kullanımının özendirilmesi amaçlanıyor. Yatırım malları ve ara mallarının vadeli ithalatında kaynak kullanımı destekleme fonu (kkdf) yüzde 6 yerine sıfır olacak. Bu yolla sanayicinin girdi maliyeti azaltılacak.
TÜBİTAK tarafından başta enerji, ulaştırma ve sağlık sektörleri olmak üzere imalat sanayinde hazırlanan projeler Türkiye Kalkınma Bankası aracılığıyla desteklenecek. Projeler özel sektör tarafından hayata geçirilecek. TÜBİTAK gerektiği takdirde bu şirketlere belirli bir süre ortak olabilecek. KOBİ’lerin finansmana erişiminin artırılması için, taşınırları teminat olarak kullanmasına olanak sağlayan bir kanun tasarısı meclise sevk edilecek.
Tasarım merkezleri, AR-GE merkezleri gibi desteklenecek. AR-GE ve tasarım personelinin daha esnek çalışmasına olanak sağlanacak. TBMM’de kabul edilen kanunla, kredi garanti fonuna aktarılacak kaynak 1 milyar TL’den 2 milyar TL’ye çıkarıldı. Böylece Kredi Garanti Fonu aracılığıyla 20 milyar TL’ye kadar Hazine kefaletiyle kredi kullandırılmasının yolu açılacak. Aynı düzenleme ile kadın girişimcilerin 100 bin TL’ye kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için Kredi Garanti Fonu’nun desteği sağlanırken; imalatçı KOBİ’lere verilecek kefalette vade 8 yıldan 10 yıla çıkarılıyor. Kefalet oranı da imalatçı KOBİ’ler için yüzde 75 değil 80 olacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.