100 Bin Süryani Göçü İddiası

100 Bin Süryani Göçü İddiası

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, Bir Dizi Ziyaret İçin Geldiği Mardin'de Ülkesindeki Süryanilerle İlgili Çarpıcı Açıklamalarda Bulundu.

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, bir dizi ziyaret için geldiği Mardin'de ülkesindeki Süryanilerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Cuntz, önce 100 bin Süryani'nın Almanya'da yaşadığını ve bunların anavatanları olan Türkiye'ye dönmeleri için iki ülke arasında çalışma yapıldığını açıkladı, sonra da Mardin Deyrulzafaran Manastırı çıkışında sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirterek, Süryanilerin Almanya'daki konumlarından rahatsız olmadıklarını söyledi.

Alman Büyükelçi Eckart Cuntz, Mardin Valiliği'ni ziyaretinin ardından valilik çıkışında Süryanilerin Almanya'dan geri dönüşleri ile ilgili soru soran bir gazeteciye tercümanı vasıtası ile açıklamalarda bulundu. Alman Büyükelçi Eckart Cuntz, "Mardin'de doğal kültürel, çevre ve mimari açıdan birçok zenginlikler bulunuyor. Mimari alanlar aynı zamanda enerji verimliliği konusunda da öne çıkıyor. Tabii ki kültürel zenginlikler ve varlıklar içersinde Süryaniler de bulunuyor. Doğrudur, şu anda 100 binin üzerinde Süryani olduğunu biliyorum. Evet kapsamlı çalışmalar mevcuttur. Süryaniler de bu konu ile ilgili çalışmalarda bulunuyor. Süryanilerle ilgili olarak bugün burada bir köy ziyaretinde bulunacağız. Kafro köyünü ziyaret etmek istiyoruz" dedi.

Valilikten Mardin Deyrulzafaran Manastırı'na geçen Almanya'nın Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, manastırda Mardin-Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ile basına kapalı bir şekilde baş başa 30 dakika görüştü. Ziyaretin ardından konuşan Alman Büyükelçi Cuntz, Mardin Valiliği çıkışında sözlerinin yanlış anlaşıldığını ifade ederek, Süryanilerin dönüşleri ile ilgili olarak şu anda çalışmalarının olmadığını öne sürdü.

Mardin Metropoliti Saliba Özmen ise, Almanya'dan dönüşleri söz konusu olacak olan Türk vatandaşı Süryanilerin, dönüşü için gerekli altyapının sağlanmasının şart olduğunu ve bu yapıldıktan sonra dönüşlerinin sağlanması gerektiğini açıkladı.

Büyükelçi, daha sonra Midyat ve Hasankeyf'e gitmek üzere Mardin'den ayrıldı. Yarın bir arıtma tesisinin açılışına katılacak olan Alman Büyükelçi Cuntz, Ilısu Barajı'nda da inceleme yapacağı belirtildi.

MANASTIR DAVASI

Mardin'in Midyat ilçesinde Mor Gabriel Manastırı'na ait taşınmazların Hazine adına tapu edildiği iddiası ve aynı bölgedeki Hazine'ye ait taşınmazların Mor Gabriel Manastırı adına tespit edildiği iddiası üzerine bir açıklama yapan Büyükelçi Cuntz, "Sadece Almanya Hükümeti değil bütün Avrupa Birliği ülkeleri bu davayı çok yakından takip ediyor. Davayla ilgili iki karar çıktı. Olumlu kararlar bizi çok sevindirdi. Bin 600 yıl önce yapılan manastırın arazileri üzerinde bugün hak talep etmek ilginç bir durum. Bu manastır sadece Süryanilerin değil Türkiye'nin de malı. Manastır, Türkiye mozaiğinin bir parçasıdır, bu güzelliğe Türkiye'nin sahip çıkması gerekir." ifadelerini kullandı.

Mardin'de bulunan Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Mehmet Ürün ise ihtilaflı dava ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, mahkemenin vereceği kararın dışına çıkamayacaklarını belirterek, hukukun verdiği kararın manastır için ayrı, başka biri için ayrı olamayacağına dikkat çekti. Ürün, ihtilaflı tapular üzerinde tahrifat yapıldığı iddiasını da yalanladı.

sondakika

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.