100 bin gönderiyoruz 25 bin öğrenci geliyor

100 bin gönderiyoruz 25 bin öğrenci geliyor

Dünyanın en büyük ticaret alanlarından birisi de eğitim oldu. Amerika, İngiltere, Kanada, Fransa eğitimden en çok para kazanan ülkelerin başında geliyor.

Her yıl milyonlarca genç, daha iyi eğitim almak için farklı ülkelere gidiyor. Türkiye’den bu kervana katılanların sayısı ise 100 bin civarında. Peki, dışarıdan bize gelen öğrenci sayısı kaç? Çoğu burslu olmak üzere 25 bin. Yani yüzde 75’lik bir cari açık söz konusu…
İşte bu noktada vakıf üniversitelerinin samimi çabaları devreye giriyor. Yurtdışına açılma konusunda müthiş bir heyecan içerisindeler.
Çok farklı sıkıntıları var, devletten sürekli dayak yiyorlar, kamuoyu nezdindeki imajları  ise tartışmalı.
Hem yüz milyonlarca dolarlık yatırım yapıyorlar hem de sürekli itilip kakılıyorlar.
Bu konuda dünden bugüne değişen bir şey olmamasına rağmen, şimdi canla başla ülkeye yabancı öğrenci getirip döviz kazandırmaya çalışıyorlar.
Şimdi yine birileri çıkıp, para kazanmak için yapıyorlar diyebilir. Ama bunun çok daha kolay yolları olmasına rağmen onları değil de bu zorluğu tercih ediyorlarsa da bunu ancak alkışlamak gerekir.
Yabancı öğrenci getirmek, turist getirmekten yüz kat daha zor ama imkânsız değil.
Bir milyonuncu turist geldiğinde bayram yapmıştık. Şimdi 100 milyondan bahsediyoruz. Bu yüzden yakında yüz binlerce yabancı öğrenciye ev sahipliği yaparsak hiç şaşırtıcı olmaz.
Başta devlet olmak üzere hepimize düşen görev ise onlara köstek değil, destek olmaktır!...

Abbas GÜÇLÜ-Milliyet

http://gundem.milliyet.com.tr/100-bin-gonderiyoruz-25-bin-ogrenci-geliyor/gundem/gundemyazardetay/12.04.2012/1527088/default.htm

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.