1 Ocak 2011'den itibaren trafiğe çıkamayacaklar

1 Ocak 2011'den itibaren trafiğe çıkamayacaklar

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün, ömrünü tamamlamış araçların kontrolü hakkında yönetmelik kapsamındaki uygulaması 1 Ocak 2011'de başlayacak.

Hurda araç sahipleri, bu tarihten itibaren araçlarını ülke genelinde belirlenen toplama merkezlerine teslim edecek. Hurda aracı mali değere sahip olanlar, en uygun fiyatı veren toplama merkezini seçebilecek. Mali değeri olmayan ve imhası maliyet getirecek olan, tamamlayıcı parçaları eksiksiz bulunan hurda araçlar içinse sahibinden ücret talep edilmeyecek. Yeni sistemle vatandaşın hurda aracını elinden çıkarması kolaylaşırken atık araçların uygun yöntemlerle bertarafı ve geri dönüşümü sayesinde çevre kirliliğinin önüne geçilecek ve ülke ekonomisine katkıda bulunulacak.

Yeni uygulamanın kapsamına, sürücü dışında en fazla 8 kişilik oturma yeri olan, yolcu taşımaya yönelik motorlu araçlar (M1), azami kütlesi 3 bin 500 kg.'ı aşmayan motorlu yük taşıma araçları (N1), motosiklet ve motorlu bisiklet haricindeki üç tekerlekli araçlarla bunlara ait aksam parçalar girecek. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 1 Ocak'tan itibaren yapılacak hurdaya ayırma işlemleri sırasında, "Araç Kayıttan Düşme ve Bertaraf Formu" zorunlu olacak. Bu formla gerek kullanım ömrünü doldurarak son sahibi gerekse herhangi bir kaza sonucu sigorta şirketleri tarafından tam hasarlı olarak tanımlanan ve hurdaya ayrılmasına karar verilen araçların tekrar trafiğe çıkması engellenecek. Ayrıca araçların lisanslı bir işleme tesisinde işlem görmesi de zorunlu hale gelecek. Bir aracın hurdaya çıkmasından bertarafına kadar izleyeceği yol ve işlem göreceği bütün tesisler, söz konusu formla takip edilebilecek.

ÜLKE GENELİNDE 679 TESLİM YERİ VAR

Ülke genelinde 679 noktada hurda araç teslimi yapılabilecek. "Ömrünü Tamamlamış Araç Teslim Yeri" olarak tanımlanan bu noktaların listesine ise internette, "www.atikyonetimi.cevreorman.gov.tr" adresinden ulaşılabilecek. Hurda araç sahibi, bu noktalardan istediğini seçebilecek.
vaktim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.